O lân fan wâlden, ikkers, greiden,
besletten tusken see en mar,
fan alle lannen hjir op ierde
hâld ik myn Gaasterlân foar kar.

Agenda

31
jan
Ons Gebouw Harich

28
feb
Ons Gebouw Harich

Nieuws

  • Tûk wenjen 07-02-2019

    Een groene (her)start voor Tûk Wenjen!Doet u mee? Het is een tijdje stil gebleven rondom het...

Een groene (her)start voor Tûk Wenjen!
Doet u mee?

Het is een tijdje stil gebleven rondom het project Tûk Wenjen. Eindelijk kunnen we bekendmaken dat Tûk Wenjen opnieuw een groene (her)start maakt in 2019. Tûk Wenjen blijft particuliere woningbezitters in De Fryske Marren stimuleren en faciliteren om woningen (verder) te verduurzamen en doet hier nog een extra groen stapje bovenop. Het uitgangspunt van Groene Start daarbij blijft: energieneutraal waar iedereen aan mee kan doen, afgestemd op uw woonsituatie. Doet u met ons mee?
 

Tûk Wenjen biedt vanaf 2019 weer energieadvies

Het duurt niet lang meer voordat we energieadviesgesprekken aanbieden. De aanpak in 2019 ziet er anders  uit. De afgelopen periode hebben wij het project  Tûk Wenjen geëvalueerd. Hieruit blijkt dat veel woningeigenaren de informatieavonden (groene startavonden) bezochten, energieadvies ontvingen en hun woning verduurzaamden. Ook is gebleken dat onafhankelijk advies bij bewoners thuis in een grote behoefte voorziet. Daarom is ervoor gekozen om onafhankelijk basisadvies (basis energieadvies) te blijven aanbieden. Nieuw dit jaar is dat we ook een gasloos en energieneutraal adviesgesprek (‘Nota-0’ advies) gaan aanbieden.

Basis energieadvies
Omdat iedere woning verschillend is en iedere bewoner andere ideeën heeft over welke maatregelen nodig zijn om zijn/haar woning te verduurzamen, bieden we ook dit jaar weer (basis) energieadvies op maat. Dit is een basisadvies waaruit blijkt welke maatregelen u kunt nemen aan uw woning, wat de kosten zijn en welke subsidie- en financieringsmogelijkheden er zijn. De energieadviezen worden door verschillende adviespartijen verstrekt waarmee we een samenwerkingsverband hebben.

Gasloos en energieneutraal adviesgesprek (Nota-0)
Het gasloos en energieneutraal adviesgesprek (‘Nota-0’) biedt u als woningbezitter inzicht in de maatregelen en kosten om uw huis energieneutraal en gasloos te maken. Bij een energieneutrale woning is de energie die gebruikt wordt in balans met de energie die zelf opgewekt wordt. In een energieneutraal huis woont u duurzaam, doordat u zelf de energie opwekt die u nodig heeft voor verwarming, ventilatie, warm water en apparaten.

Lees meer over een energieneutrale woning op de webpagina Energieneutrale woning van Milieu Centraal.
 
Aanvragen energieadvies
Wilt u graag een basis energieadviesgesprek of gasloos en energieneutraal adviesgesprek aanvragen? Houd dan vooral onze website in de gaten. Wij houden u graag op de hoogte wanneer en onder welke voorwaarden het weer mogelijk is om een energieadviesgesprek aan te vragen. Ook via deze nieuwsbrief zullen we u hierover informeren.
 

Groene startavonden

In 2019 komt Tûk Wenjen weer op verschillende plaatsen in de gemeente om informatie te geven over energiezuinig wonen. Op de groene startavonden leggen wij graag uit wat Tûk Wenjen voor u kan betekenen. Zo adviseren wij u over de mogelijkheden die er zijn om uw woning zo energiezuinig en comfortabel mogelijk te maken en wat u daarmee kunt besparen. Hieronder vindt u een overzicht van de informatieavonden die plaatsvinden in De Fryske Marren:
  • Dinsdag 12 februari 2019 - Zalencentrum St. Nyk in Sint Nicolaasga
  • Maandag 18 februari 2019 - De Hege Fonnen in Lemmer
  • Woensdag 6 maart 2019 - De Treemter in Balk
  • Woensdag 27 maart 2019 - Zalencentrum ’t Haske in Joure
  • Maandag 8 april 2019 - MFC It Klif in Oudemirdum
Programma en aanmelden
Het programma van de groene startavonden ziet er als volgt uit:
  • 19.15 - 19.30 uur : Inloop
  • 19.30 - 21.30 uur : Groene startavond Tûk Wenjen
Aanmelden voor de groene startavond kan (bij voorkeur) via het aanmeldformulier op de website van Tûk Wenjen. Heeft u geen toegang tot internet, dan kunt u zich telefonisch aanmelden via telefoonnummer 14 05 14. U kunt kosteloos een bezoek brengen aan één van de informatieavonden.
 

Wist u dat…?

Energiebesparende maatregelen verlagen uw energierekening en verhogen uw wooncomfort. Maar u heeft wel geld nodig om uw woning  duurzamer en energiezuiniger te maken. Voor sommige maatregelen zijn er subsidies, dat scheelt in kosten. Via de Rijksoverheid kunt u aantrekkelijke subsidies krijgen voor een: warmtepompzonneboilerpelletkachel en biomassaketel.

Meer weten? Bekijk dan de webpagina ‘Subsidies en leningen’ van de Rijksoverheid.

Plaatselijk Belang Harich / Ruigahuizen

 

p/a Keamerlânswei 4
8571 MZ Harich
E-mail: pbharichruigahuizen@gmail.com

Privacybeleid